Haber

İkizköy’ün üç gündür suyu yok: Kaymakam köylülere zulmediyor

Yıllardır Akbelen Ormanı’nı termik santralden korumak için direnen İkizköylüler, şimdi de susuzlukla mücadele ediyor. İkizköy Muhtarı Nejla Işık, dün yaptığı açıklamada termik santralin deposundaki pompanın arızalanması nedeniyle susuz kaldıklarını söyledi. İkizköylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal ise ANKA’ya yaptığı açıklamada, köylülerle birlikte Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Büke hakkında ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan CİMER’e şikayette bulunacaklarını açıkladı.

Atal, şöyle konuştu:

“İkizköy dostları olarak Mustafa Ünver Büke’yi görevi kötüye kullanmaktan CİMER’e şikayet edeceğiz ve gelecekte siyasi iktidar değiştiğinde görevden atılacak ve yargılanacak olan kaymakamların, valilerin listesine birisini daha ekleyeceğiz. Çünkü Milas Kaymakamı görevi kötüye kullanma suçu işliyor. İkizköylülerin 3 gündür suyu kesik. Su kullanım hakkı sıralamasına göre öncelik köylülerde olmasına rağmen kanunları uygulamayan Kaymakam vasıtasıyla Limak İçtaş Termik Santrali İkizköylülere zulüm ediyor. Havza yönetim planlarının hazırlanması uygulanması ve takibi yönetmeliğine göre su kullanım hakkı sıralaması şöyle: Bir içme ve kullanma suyu, iki çevresel su ihtiyacı yani köylünün bahçe ve hayvanlarını sulama ihtiyacı, dört su ürünleri iletimi, beş enerji ve maden. Yani ilk dördünde su kalacak olursa enerji ve maden üretimi için su kullanılabiliyor ama İkizköy’de Akbelen’de Nihat Özdemir ve İbrahim Çeçen için bu sıralama tersine çevrilmiş durumda. Önce termik santralin suyu veriliyor, köylünün de suyu kesiliyor ve köylüye Nihat Özdemir ve İbrahim Çeçen zulüm ediyor.

‘KAYMAKAMIN İLK SUÇU DEĞİL’

Tabii bu bizim az sonra topluca şikayet edeceğimiz Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Büke’nin ilk işlediği suç değil. Biz daha önce 10 Ocak 2022 tarihinde Yeniköy- Kemerköy Termik Santrali’nin hukuka kanuna aykırı patlatmalar nedeniyle Milas Kaymakamlığı’na resmi başvuru da bulunduk. Ancak bununla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Cevap dahi verilmedi. Oysaki Çevre Kanunu 14. Madde, Türk Ceza Kanunu 183 ve 123. Maddeler ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Denetim Yönetmeliği 15 ve 23. Maddeler bu denetimsiz ve köylüyü rahatsız edecek, evlerini kafasına göçertecek şekildeki dinamit patlatmaları yasaklıyor. Dediğimiz gibi AKP’nin yeni Türkiye Yüzyılı, AKP’li hakimler, savcılar, kaymakamlar ve valililer aracılığıyla 5’li çetelerin, yerli işbirlikçilerin, dahili bedhahların Türk köylüsüne zulmettiği yüzyıldır. AKP’nin yeni Türkiye Yüzyılı, budur. Biz az sonra Kaymakam Ünver Büke’yi, CİMER’e görevi kötüye kullanmaktan şikayet edeceğiz. Şu anda CİMER’den hiçbir işlem yapılmayacağını biliyoruz ama kayıtlarda olsun, gelecekte iktidar değişikliğinde bu kanunları uygulamayan ve suç işleyen kaymakamlar, valiler, hakimler ve savcılar hepsi yargılanacaklar. Meslekten atılacaklar. Bunu da burada tarihe not düşelim.”

KAYMAKAM HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Öte yandan İkizköy Mahallesi’ne 4 gündür su verilmemesine ilişkin Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Köylüler adına avukat İsmail Hakkı Atal tarafından İçişleri Bakanlığı’na sunulan dilekçede, Yeniköy-Kemerköy (YK) Enerji’nin termik santral çalışmaları sırasında su kaynaklarını haksız yere kullanması ve bunun sonucunda köyde su kesintilerine neden olduğu vurgulandı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve Takibi Yönetmeliğindeki su kullanım hakkının ihlal edildiği belirtilen dilekçede, “Su havzalarıyla ilgili mevzuatımız su kaynaklarının kullanılmasında öncelik sırasını; içme ve kullanma, çevresel su ihtiyacı, tarımsal sulama, su ürünleri istihsali, enerji üretimi ve sanayi suyu, ticaret, turizm, rekreasyon, taşıma ve ulaşım olarak sıralamaktadır. Son 4 günde kamu düzeninin bozulmasına neden olacak şekilde köylünün suyunun kesilmesine neden olan Milas Kaymakamının işlediği ilk suç da bu değildir. Zira halen köylünün 100 metre ötesinde dinamit patlatmalarına devam eden YK enerji şirketi birçok yasayı çiğnemiştir. Jandarmaya ve kaymakamlığa 10.01.2022 tarihinden bu yana yapılan müteaddit yazılı ve sözlü şikayetlere rağmen Milas Kaymakamı kolluk görevlilerini harekete geçirmemekte, böylece işlediği suçta da ısrar etmektedir” denildi.

‘ZİNCİRLEME NİTELİK KAZANDI’

Kaymakam Mustafa Ünver Böke’nin işlediği “görevi kötüye kullanma” suçunun zincirleme suç niteliğine büründüğü belirtilen dilekçede, “Nitekim ekteki dilekçede de görüleceği üzere 10.01.2022 tarihinde 30 İkizköylü yasaya aykırı dinamit patlatmaları nedeniyle Kaymakamlığa resmi olarak şikayet dilekçesini verip, kayda geçirmiş olmalarına rağmen bu konuda da halen bir işlem yapılmamıştır. Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’nin ‘görevi kötüye kullanmak’ ve res’en nazar-ı itibara alınacak suçlardan hakkında soruşturma açılmasını talep ederim” ifadeleri yer aldı.

(HABER MERKEZİ)

haberalpu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu