Yargıtay’ın bozduğu Hrant Dink cinayeti davası yeniden görülüyor
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu 7 sanık, tutuldukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmada sanık avukatları, Dink ailesinin avukatları ve Cumhurbaşkanlığı avukatı da hazır bulundu.
Duruşmada Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma kararının okunmasının ardından sanıklara söz verildi. Sanıklar, bozma kararına uyulmamasını talep etti.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski astsubay Yavuz Karakaya, davadaki yargılamasının cinayetin işlendiği sırada İstanbul’da görevli olmasından kaynaklandığını belirterek, “Adil ve eşit bir şekilde yargılanmadım” dedi. Günah keçisi haline getirildim. Suça katıldığımı gösteren ne bir tanık, ne bir ses kaydı, ne de bir rapor var. Tutuksuz yargılanıyordum.” “Bir anda en üst düzeyde cezaya çarptırıldım ve tutuklandım. Tutuksuz yargılanırken dosyaya hangi delillerin girdiğini bilmiyorum ve tutuklandım. Yıllar sonra suçlu ilan edildim, ardından geriye dönük bir arama yapıldı. deliller sunuldu, sentetik deliller ortaya konuldu.” İfadelerini kullandı.
Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu durumlarının devamını istedi.
Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, belgede 131 sayfalık delil dosyası bulunduğunu ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bunu görmediğini savundu. Avukat Belen, “Bizi müdahaleci olarak görmezden geldi ve taleplerimize ilişkin bir şey söylemedi. Biz Yargıtay’ın bu kararına ilişkin bir şey söylemiyoruz.” dedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararının yerine getirilmesine karar verdi.
Heyet, müşteki Başkanlığın davaya katılma talebini, “Anayasaya aykırılık” suçundan dolayı zarara uğrama ihtimalinin yüksek olduğu gerekçesiyle kabul ederek, sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek’in tahliyesine karar verdi. , Osman Gülbel, Veysal Şahin ve Yavuz Karakaya’nın tutukluluğu devam ediyor.
Heyet, taraflara dosyalarının ayrılması talebiyle ilgili açıklama yapmaları için 1 ay süre verilmesine, oturumlar arasında yapılan değerlendirmenin ardından dosyanın mütalaasını hazırlamak üzere savcılığa gönderilmesine karar verdi.
Heyet, sanık Faruk Sarı hakkındaki tutuklama kararının beklenmesine karar vererek duruşmayı 10 Ocak 2024’e erteledi.
davanın geçmişi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Mart ayında öldürülmesiyle ilgili aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski polislerin de bulunduğu 13’ü tutuklu 6’sını suçlu buldu. 26 Ekim 2021. 78 firari sanığın yargılandığı davayı karara bağladı.
Mahkeme, aralarında dönemin kamu görevlisi olan tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 26 sanığa, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun ve eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun ile Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 3 yıl 4 aydan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına kadar hapis cezası verdi. ardından İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah. 39 sanık hakkında ise ihraç ve beraat kararı verdi.
Mahkeme, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve hakkında yakalama kararı bulunan Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 13 firari sanığın dosyalarını da ayırdı.
Ceza alan sanıkların avukatları ve cezaların yetersiz olduğunu iddia eden Dink ailesi karara itiraz ederken, dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi tarafından görüldü.
Daire, 5 Mayıs 2022’de sanıklar, avukatları ve müdahillerin yaptığı istinaf başvurularını inceleyerek yerel mahkemenin kararının usule ve hukuka uygun olduğunu tespit etti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık hakkındaki istinaf başvurusunu incelediği dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran’da açıkladı.
Dairesi, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “kasten adam öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onarken, diğer sanıklara “kasten öldürme”, “kasten öldürmeye yardım etme”, “örgüt üyesi olma” suçlarından ceza verildi. silahlı terör örgütü”, “silahlı cinayet”. Mahkeme, “terör örgütüne yardım” suçundan verilen cezaların bir kısmını onarken, bazı sanıklara verilen cezaları ise çok düşük bularak bozdu.
Dairenin bu kapsamda bozma kararı verdiği sanıklar arasında eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönündeki belgeyi yerel mahkemeye gönderdi.